diumenge, 5 de març del 2006

Insults racistes

No vull treure importància al que ha passat, però en els camps de futbol tenim el que ens mereixem. Diumenge rere diumenge, i partit rere partit, s’han convertit en uns espais lliures de la bona educació on el insult es permès i ben vist. De fet, m’atreviria a dir que, fins i tot, no s’entén un partit de futbol sense la utilització dels insults o al menys de paraules mal sonants.
Per quina raó es permet ? Es pot insultar a l’àrbitre i als jugadors. Els jugadors s’insulten entre ells i gairebé sempre aquests insults queden sense sanció. De fet el mateix Eto’o no fa pas massa va escopir a la cara d’un contrari i no va ser sancionat malgrat que aquelles imatges van donar la volta a Espanya. “Són coses del joc”, es diu.
I després en el món de les escoles hem de dir i ensenyar als alumnes que no s’han de insultar, que això és quelcom que no està bé, ... que hi ha altres formes d’expressar el nostre enuig i les nostres diferències.
Segurament seria necessari canviar moltes coses d’aquests esports on el insult, sigui del tipus que sigui, no està sancionat. No només quan aquests insults són racistes. O es què els insults tenen categories ? Hi ha d’haver insults permesos o insults prohibits ?