divendres, 6 de febrer de 2015

Justícia desproporcionada no és justícia

M'ha sobtat molt la condemna de 3 anys i 9 mesos a un jove de 19 anys per llançar una ampolla de vidre contra un mosso d'esquadra en els aldarulls de Can Vies. Sóc contrari a tota violència, però aquesta condemna encara que sigui legal també és violència. 
Els fets es van produir a finals de maig i pocs mesos després ja s'ha fet el judici i ja tenim condemnats. Aquest cop ha estat molt ràpida la justícia en canvi per altres fets s'allarga sense fi, i no cal fer la llista de tot de judicis que tots plegats tenim al cap.
La presó és la millor solució per fets com els esmentats ? No hi ha altres vies ? Llançar una ampolla de vidre a un policia és condemnable, però cal mesurar el tipus de condemna. Els aldarulls violents en les manifestacions provoquen alarma social i ja fa temps que alguns ens preguntem si no són evitables d'alguna manera quan en moltes ocasions són del tot previsibles. Però d'això a dictar sentències exemplars hi ha un abisme. No crec que amb aquest tipus de justícia se solucioni el problema.
Un principi bàsic de la justícia és que el càstig sigui proporcional al delicte i en aquest cas és clar que no ho és. Un altre principi és que la condemna serveixi per redimir i reeducar la conducta del malfactor. Dubto molt que per aquest jove està tant de temps a la presó li sigui de cap utilitat. No es podia trobar algun tipus de tasca educativa com per exemple netejar i arreglar els desperfectes produïts per manifestacions violentes.
No sé però si no trobem altres camins per aquests joves revoltats contra tot i contra tots, no ens en sortirem com a societat i l'únic que crearem seran màrtirs i símbols i s'acabarà convertint en una història de mai acabar.


2 comentaris:

Dioni Tulipán ha dit...

Sí Ricard!
Tens molt de raó.

Després de veure "Cuitat morta" a 33 he perdut tota la confiança...

Ricard Masferrer ha dit...

M'indignen molt aquestes condemnes tan desproporcionades pel que hom ha fet. "Ciutat morta" és un cas molt complex i poc clar tot plegat. Té molts punts foscos en tota la trama i en tot el procés judicial i dubto lamentablement que mai s'arribi clarificar del tot.