divendres, 6 de gener del 2012

L'enganyifa del Reis

Un any més han passat els Reis i tota la societat sense excepció (famílies, mitjans, administració pública, ...) ha participat de la gran enganyifa que s'organitza per fer creure als més petits que són uns mags que venen d'Orient i que els porten regals si s'han portat bé. En això no hi ha crisi.
Malgrat que tinc un bon record infantil d'aquest dia no veig que sigui necessari que la societat esmerci tants esforços i tants diners per crear una mentida tan grossa. L'excusa de la innocència i la il·lussió dels infants com a justificació no és suficient. Penso més aviat que és una tradició que ha estat fortament alimentada per les grans industries del consum per tal de fer-nos gastar els diners, encara que sigui en objectes del tot innecessaris i que als pocs dies quedaran arraconats en el fons dels armaris i al cap de més temps passaran a formar part dels quilos de rebuig que com a societat opulenta generem de forma constant.
Fins i tot, puc estar d'acord en que està bé preservar les tradicions, però darrerament d'algunes festes o "festetes" simplement en fem un gra massa, imbuïts, malgrat la crisi, d'aquesta irrefrenable febre del consumisme.
No sóc pas dels que creu que aquesta mentida als infants els hi pugui generar un trauma de greus conseqüències en el futur, però la considero del tot innecessària. Si és que cal continuar fent regals en aquestes dates, aquests es podrien fer d'una forma més natural sense necessitat de tot aquest fals embolcall màgic.

Adoració del Mags de Durero (1504)