diumenge, 21 de novembre del 2010

Són necessàries les campanyes electorals ?

Més d'una setmana de verborrea de campanya electoral amb gairebé tots els tics i inutilitat de sempre i amb alguna anècdota divertida com alguns dels vídeos de propaganda electoral i ja en tinc ben bé prou.
Tret de la proposta estrella de cada partit que ja fa molt de temps que tothom coneix (independència, concert econòmic, ....) i d'algunes diferències entre les diferents formacions ben conegudes des de sempre la resta de propostes són gairebé totes iguals. Ben poques són les diferències ja que la majoria són simples vaguetats o somnis que mai no expliquen com els pensen portar a terme. Algunes promeses són eternes i no m'explico per quina raó amb els anys que portem encara no s'han assolit: reduir el fracàs escolar, lluitar contra l'atur, més inversió en educació, el 0.7 %, .... M'apunto a totes elles, però m'agradaria saber com ho pensen fer.
Les campanyes són un bon negoci i un generador de llocs de treball per les empreses de publicitat, però les despeses que generen són inútils i de ben segur que les acabem pagant entre tots. Als mítings hi assisteixen els ja convençuts. El seu únic objectiu és sortir a la televisió i als diferents mitjans o simplement generar notícies.
Per altra banda i com ja és costum, al llarg de tots aquests dies hi ha una bona colla de partits invisibles. Només escoltem les propostes dels de sempre. Els partits nous i minoritaris no tenen dret a ser escoltats. Estem davant de la dictadura dels que ja han guanyat escons en altres eleccions. És necessària la campanya quan els partits estan en campanya permanent ? No ens la podríem estalviar ? Serveix per alguna cosa més que per enaltir l'ego dels diferents líders ?
Les campanyes inclinen el vot cap a una o altra opció, o simplement la gent ja sap a qui votar abans de la mateixa ?