dimecres, 5 de juliol del 2023

El llibre blau de Nebo

 

La mama va trobar aquest quadern al calaix d’un petit escriptori d’una de les cases de Nebo... Té això és per tu... Perquè puguis escriure la teva història. El llibre Blau de Nebo – vaig dir amb un somriure mentre li prenia el quadern de les mans

Rowenna i Sión, mare i fill sobreviuen sols en aquest món que ha quedat després del Final, i escriuen els seus pensaments en aquest llibre blau.

Pallars, juny 2019


“... vaig estar sola fins que en Sión va arribar al món. I he estat sola des de llavors... Abans del Final, tenir una personeta dependent era una cosa bona. Ara és una cosa repugnant. Tenir fills és l’acte més egoista que hi ha al món... Sión ... es queda callat ... amb el cap ple de pensaments que desconec. La ment és l’únic amagatall que tenim”. És ben veritat mai arribem a saber del tot el que pensen, fins i tot, les persones que més coneixem.

Sona tan terrible? El Final? Perdre-ho tot, perdre tothom, el col·lapse de la societat, tot per terra?” La literatura i el cinema està ple d’històries de persones que sobreviuen al Final del planeta tal com el coneixem. Segur que arribarà algun dia.

M’he quedat pensant en totes aquelles coses que guardo tancada al cap cada dia... Per què em vas portar a aquest món, un lloc que sempre ha estat al caire de l’abisme... Tots tenim secrets.” En Sión no sap ni com, ni per què va arribar aquest món, ni qui és el seu pare en aquest món on no hi ha ningú. Té el cap ple de preguntes sense resposta.

I al cap d’uns anys de viure sols en aquest món post-Final comencen a albirar senyals de que tot pot tornar a començar. “Tinc la sensació que és com un núvol tòxic que torna”. Potser després del Final hi ha un nou començament.

Totes aquelles llums noves se li reflectien als ulls plens de llàgrimes

 

MANON STEFFAN ROS

El llibre blau de Nebo

Periscopi, 2021; 168 pàgines

Traducció d’Emyr Gruffydd i Miquel Saumell Santaeugenia