diumenge, 28 de maig del 2023

Tota acció té conseqüències

No és pas evitant l’acció

que hom es deslliura d’actuar,

ni tan sols per un moment

es pot deixar de fer quelcom

Bhagavadgita, Cant Tercer

Estem condemnats a actuar i serem jutjats pel què fem no pel què pensem. Em recorda l’eslògan de la campanya del PSC, crec que en l’època de Montilla: “Fets i no paraules”

L’obra que La Perla 29 va presentar fa uns mesos a la Biblioteca de Catalunya, en un teatre despullat d’artificis és un conte explicat a adults a la vora del foc. Està farcit de missatges com si d’una gran paràbola es tractés.

Virata és un gran guerrer que en una acció de guerra mata al seu germà sense saber-ho. Aquest fet l’interpreta com un senyal i abandona les armes: “La violència és enemiga de la justícia... deixa’m viure la meva vida com un home just” demana al rei. I aquest l’anomena el seu jutge suprem.

Els homes el respectaven”. Consideraven que les seves sentències eren justes. De ser “el llamp de l’Espasa” va passar a ser “La Font de la Justícia

Els ulls del germà etern, són els ulls del seu germà mort que el perseguiran per sempre més al llarg de tota la seva vida i a qui veu en totes les mirades dels que pateixen i dels desvalguts.

“... Tan sols qui ha patit pot mesurar el sofriment” ... “Tan sols pot ser just aquell qui no pren part en el destí i en l’obra de ningú, aquell qui viu sol” Però realment és així? És això possible? Qualsevol cosa que fem és acció i tota acció té les seves conseqüències. No-fer res també és acció.

Deixa de ser jutge i es converteix en conseller. Dona bons consells a qui li demana. És  “el Camp del Bon Consell

Però donar consells també li comporta mala consciència. “No vull retenir el destí de cap ésser viu, perquè qui forja destins cau en la culpa”...

Tota possessió es basa en el poder sigui d’homes o d’animals o de sofertes terres. Si ets amo, has de dominar: qui posseeix està lligat al destí dels altres homes...” Decideix abandonar-ho tot i anar a viure sol en una clariana al mig del bosc on es construeix una humil cabana amb les seves pròpies mans.

Roses, maig 2010


La saviesa del solitari és diferent de la del món, la llei de la contemplació és diferent de la de l’acció”. Ara és conegut com “L’Estrella de la Solitud

Però resulta que “també la inactivitat és una mena d’activitat”... Tant si fem com si no fem els nostres actes tenen conseqüències que no podem defugir de cap de les maneres.

Finalment conclou que “no vull disposar més del meu lliure albir. Perquè l’home lliure no és lliure i qui no fa res també és culpable. Només qui serveix és lliure, aquell qui dona la seva voluntat a un altre i dedica la seva força a una obra, sense fer preguntes. Només la meitat de l’acció és obra nostra: el començament i el final; la causa i l’efecte; són cosa dels déus. Allibera’m de la meva voluntat, perquè voler és confusió i servir és saviesa

Simplement una petita narració convertida en obra de teatre que fa pensar. Llegiu-la i penseu encara que no arribeu a cap conclusió.

 

STEFAN ZWEIG

Els ulls del germà etern

Quaderns Crema, 2002; 65 pàgines

Traducció de Joan Fontcuberta