dilluns, 14 de novembre del 2022

Ho volen tot de tu

 

“Volem el millor per a tu. Volem que el món estigui més connectat. Volem que tinguis la sensació que el món és teu. Volem que vegis el món a través nostre. Volem que siguis tu mateix. Volem que et sentis una mica menys sol. Volem que trobis altres persones com tu.

Volem que sàpigues que som la millor font de coneixement del món que pots tenir. Volem saber-ho tot de tu. Volem saber coses de tots els llocs on vas. Volem saber on ets ara mateix. Volem que pengis imatges del que està veient perquè recordis sempre aquest moment. Volem que donis un cop d’ull al que vas penjar fa deu anys. Per molts anys!! Volem recordar-te regularment els moments especials que vas viure en el passat. Volem ensenyar-te què penjaven els teus amics fa deu anys. Volem que gravis la teva vida perquè la teva vida és molt important. Volem que sàpigues tot el que signifiques per a nosaltres. Volem que sàpigues que ens interessa molt tot el que et preocupa. Volem que sàpigues que a nosaltres també ens preocupa.

Volem comptar cada pas que fas. Volem ajudar-te a estar en forma i fort. Volem saber què fa que se t’acceleri el cor...

... Volem saber què compres. Volem saber quina música escoltes pels auriculars. Volem saber quina roba portes. Volem adaptar els nostres anuncis a la teva mida. Volem que t’agradin. Volem que descobreixis més coses sobre tu mateix.... Volem ser capaços de categoritzar-te amb precisió perquè puguis fer una contribució útil a projectes divertits d’altres persones i també nostres.

Volem ser la teva sala d’estar. Volem ajudar-te a resoldre els problemes quotidians com ara on menjar, on anar de vacances, on fan una pel·lícula i a quines hores... Volem ajudar-te en la tasca de demanar articles en línia... Volem que ens consideris part de la teva família. Ens interessa tot el que dius. Volem sentir el que diu cada cop que mires la pantalla. Volem tenir possibilitats de veure’t a través d’aquesta pantalla mentre mires una cosa que no té res a veure amb nosaltres. Volem saber què us dieu els uns als altres a cada habitació de casa teva. Volem saber quins horaris fas, a què dediques el temps quan estàs en línia i quan no, i com et gastes els diners.

Volem que els telèfons que et venem funcionin més a poc a poc i menys bé que els models anteriors perquè així te’n vulguis comprar un model nou ben aviat...

Volem defensar la llibertat d’expressió, sobretot dels blancs rics i poderosos. Volem ajudar milions de persones a llegir posts de trolls. Volem contribuir a la propaganda del govern i ajudar a esbiaixar votacions, i no posar obstacles al que organitzen i promouen neteges ètniques, tot això com a útils resultats colaterals d’estar amb tu set dies a la setmana vint-i-quatre hores al dia.

Volem que sàpigues que la teva cara significa molt per a nosaltres. Volem que la teva cara i la cara de totes les persones que fotografies, la cara de tots els teus amics i de tota la gent que ells fotografien quedin gravades a les nostres webs per integrar el nostre arxiu de dades i investigació.

Volem que sàpigues que amb nosaltres estàs segur. Volem que sàpigues que respectem i protegim la teva intimitat... Volem assegurar-te que el control és teu. Volem que sàpigues que hi ha molt control sobre qui pot veure la teva informació. Volem que sàpigues que tens ple accés a la teva informació -tu i qualsevol persona que et segueixi.

Volem narrar la teva vida. Volem ser el teu llibre. Volem ser l’única relació que importa. Volem que sigui poc convenient per a tu no fer-nos servir. Volem que miris i, tan bon punt deixis de mirar-nos, sentis que necessites tornar a mirar-nos...

Volem el teu passat i el teu present perquè també volem el teu futur.

Ho volem tot de tu.”

ALI SMITH

Primavera

Raig Verd, 2021, pàgines 115-118



2 comentaris:

Joel ha dit...

Potser m'he perdut una mica el context d'aquest text, que em sembla absolutament brutal. No l'expliques.
En tot cas, una autèntica i sincera declaració d'intencions de les grans corporacions tecnològiques.

Ricard Masferrer ha dit...

Pertany a la novel·la d'Ali Smith Primavera. Forma part d'una tetralogia: Tardor, Hivern, Primavera i Estiu. He llegit les tres primeres. Aquesta no m'ha agradat gens. No entrat en cap moment en la història, però aquest fragment que he copiat aquí m'ha semblat genial.