diumenge, 18 de setembre del 2005

L'agressivitat humana



Acabo de llegir un llibre del professor Adolf Tobeña amb el títol "Anatomía de la agresividad humana. De la violencia infantil al belicismo".
Es tracta d’un recull seriós amb un estil amè i divulgatiu dels darrers coneixements científics sobre aquest tema. Segurament a tots ens agradaria que la ciència arribés a la conclusió que l’ésser humà és pacífic per naturalesa i que les seves inclinacions naturals el condueixen a ajudar als altres. En canvi els resultats i evidències que està trobant la ciència aboquen de manera permanent a pensar el contrari.
L’ésser humà està equipat amb un important component neurobiològic que indueix a reaccions agressives tan defensives com d’atac. Hi ha força evidències respecte a que la naturalesa humana i l’evolució de la espècie prima als individus agressius per sobre dels individus pacífics i tenen tendència a agrupar-se i acceptar les idees majoritàries.
Per tant, què podem fer per evitar continuar en aquest camí ? L’educació pot fer alguna cosa per ajudar a canviar aquestes tendències agressives ?