dimarts, 18 de maig de 2010

Ombres del futbol

S'ha acabat la lliga, la lliga dels milions. Aixeca passions, mou milers de milions i és un simple joc, un esport.
M'agrada l'esport i també el futbol però algunes coses em cansen. I això que els darrers anys encara estem de sort ja que la major part dels jugadors i dels entrenadors són uns bons models de conducta pels nostres joves. Fa uns anys no era així i havíem d'escoltar declaracions que feien vergonya.
El temps i espai que ocupa als mitjans de comunicació és excessiu. Com que té molta audiència es passen hores i hores parlant del mateix, abans i després de cada partit. Les celebracions també són excessives. I encara no se per quina raó, gairebé sempre acaben amb un grup important de brètols trencant tot el que troben al seu pas. I encara és més incomprensible que pràcticament mai els hi passi res. M'agrada el Barça i m'agrada que guanyi, però fins i tot, alguna vegada he arribat a pensar que estaria millor no guanyar per evitar aquest tipus d'actes i celebracions.
Gaudeixo d'un bon partit de futbol, però tots els diners que es mouen al seu voltant són tot un escàndol. Hem perdut totalment el nord. No és raonable que malgrat que el món del futbol generi tants diners, els jugadors i tot el que els envolta estigui tan sobredimensionat.
Els estadis, l'escenari de les entrevistes i els jugadors s'han convertit en grans anuncis. Ja sé que cada equip pot cercar la marca que més li paga per estampar el seu nom a la samarreta, però no crec que sigui ni massa ètic, ni massa educatiu fer propaganda d'empreses de joc per internet. En la darrera lliga han estat 5 equips dels 20 de primera, o sigui un 25 % que lluïen aquestes marques: Valencia i Unibet, Màlaga i williamhill.com, Español i interapuesta.com, Sevilla i 12bet.com i R. Madrid i bwin.com. Potser estaria bé que en un futur això estigui prohibit.
I malgrat que la lliga ja s'ha acabat, la cerimònia quotidiana del futbol segueix endavant, omplint minuts a les ràdios, televisions i diaris. Primer tots els rituals dels fitxatges, i després el mundial, gairebé un mes inacabable de partits de futbol dia rere dia.