diumenge, 16 de juny del 2024

Només quedes tu

 

L’instant que l’altaveu metàl·lic pronuncia el seu nom, l’Amor sap que ja ha succeït. Tot el dia que està d’un humor crispat i amb mal de cap, gairebé com si li haguessin donat una notícia mentre dormia però no recordés de què es tractava. Un senyal o una imatge, just per sota la superfície. Problemes en les profunditats. Foc subterrani.

Però quan sent les paraules en veu alta, no se les creu. Tanca els ulls i nega amb el cap. No, no. No pot ser cert el que li acaba de dir la seva tia. No s’ha mort ningú. Només és una paraula...

Ara que el moment ha arribat de debò, sent com si fos una cosa distant, com entre somnis. No ha passat, no en realitat. I especialment no li ha passat a la Ma, que sempre estarà viva

Aquest és l’inici de “La Promesa”, la novel·la de Damon Galgut que va guanyar el Premi Llibreter 2023 d’altres literatures. Damon Galgut és un reconegut escriptor sud-africà.

Un cop algú mor “la desaparició comença immediatament i, en un cert sentit, no s’acaba mai

El fil conductor d’aquesta novel·la serà la família Swart formada pel pare (Manie), la mare (Rachel) i tres fills: Anton, Astrid i Amor, i una promesa. Poc abans de morir la mare li fa prometre al pare que quan ella es mori li donarà la casa on viu a la Salomé, una criada negra de la família. Això ho escolta l’Amor. Ella creu que les promeses s’han de complir. “Ho va prometre. El vaig sentir. Va prometre a la Ma que li donaria la casa a la Salomé

Tot i que la narradora principal és l’Amor, el relat va d’un a un altre dels protagonistes explicant el que pensa i fa cadascú d’ells. Els pensament i les accions de tots en diferents moments és com un mosaic divers i acolorit del que és la vida sempre diversa.

L’Amor “està acostumada que la tractin com si fos una taca, una ombra a la vora del camp de visió de tothom. Massa jove, massa estúpida perquè se la prenguin seriosament. I també és estranya, una nena estranya. Rara i fins i tot tràgica, fàcil d’ignorar”. Sembla que ningú li fa massa cas.

La vida segueix uns camins molt estranys, i de vegades és només quan saps que la vida se t’acaba que li acabes donant un significat

Mirador de la Canal del Bosc, maig 2024


Acabat l’enterrament, l’Amor torna a la residència contra la seva voluntat, i l’Anton al servei militar, però aquest no arriba a la caserna. Decideix fer la seva vida. “El que acabo de fer és un delicte, pensar, però tot i així em sento molt lleuger.

Passen nou anys. El pare està en coma a la UCI. L’Anton torna per veure’l. Fa nou anys que no es veuen. “Tornes després d’estar desaparegut durant molt de temps i la superfície es torna a tancar com si no te n’haguessis anat mai

El pare es mor, una nova sotragada per a tota la família. Tots son més grans i més vells.

És l’hora del repartiment de l’herència paterna. “Tot gira al voltant dels diners. Una abstracció que determina el teu destí. Bitllets amb xifres impreses, cadascú d’elles d’un valor abstracte que no és ben bé el mateix, però les xifres fan palès el teu poder i no en tindràs mai prou”. El repartiment de l’herència es fa el mateix dia que la final de la copa del món de rugbi que guanya Sudàfrica.

En el testament no es menciona a la Salomé i la promesa de fa 10 anys. L’endemà al matí “un ambient emmetzinat i malaltís entenebreix la casa, una sensació entre la malenconia i l’avorriment, tot i que el dia és clar com el vidre i bufa una brisa fresca

De nou tornen a passar nou anys. Ara l’Amor treballa d’infermera a Durban. Viu amb la Susan. L’Astrid, separada del seu primer marit, està casada amb el Jake i forma part de l’elit blanca. Té relacions amb el soci del seu marit. L’ataquen pel carrer per prendre-li el cotxe i la maten.

Sudàfrica ha superat l’apartheid, però no és el paradís. Continua sent una societat dividida. “Tot està fortificat fins a les dents, amb murs i tanques enormes...”

Tres morts ben diferents: llarga malaltia, picada d’una serp i assassinat. I tres ritus d’enterrament també diferents: ritus jueu, ritus de l’Església Evangèlica Neerlandesa, i ritus cristià.

Nou anys després, Anton està en hores baixes. Té 50 anys i és conscient que no ha fet res a la vida. “Sempre m’ha passat el mateix. Veu quina és l’acció més correcta però no la duu a terme. En lloc d’això fa l’acció contrària, l’equivocada, per fotre’t a tu i a ell mateix”... “Cinquanta anys, mig segle, i no farà cap de les coses que abans tenia la certesa que faria

L’Anton es suïcida. Un nou mort a la família, i un nou ritus funerari, un ritus orientalista malgrat que el seu desig era no fer cerimònia i ser cremat.

L’Anton escrivia un llibre des de feia anys. L’Amor el llegeix, “mentre comença a llegir el llibre, viatja al seu interior des d’una gran distància...”

Està a la seva habitació de petita. “Tot el que succeeix en una habitació persisteix de forma invisible, totes les accions i les paraules, per sempre. No es veuen ni se senten, ...”

Tots ells estan morts i només quedes tu”... “Ets una branca que està perdent les fulles i algun dia et trencaràs. I aleshores què? Aleshores res. Unes altres branques ompliran l’espai. Altres històries s’escriuran sobre la teva i et guixaran cada paraula. Fins i tot aquestes

DAMON GALGUT

La Promesa

Ed. Les Hores, 2022; 310 pàgines

Traducció Àfrica Rubiés Mirabet

Premi Llibreter 2023, Premi Booker 2021