dissabte, 28 de maig del 2022

Capvespre

Kent Haruf recupera la història iniciada a Cançó de la Plana allà on la va deixar. Els germans McPheron, Harold i Raymond viuen amb la Victòria Roubideaux i la seva filleta Katie a les grans planúries de Holt. La Victòria marxa amb la seva filla a estudiar a la Universitat a Fort Collins.

Descripcions breus, però precises ens permeten seguir els seus protagonistes en tots els seus passos. Apareixen nous habitants de Holt que no coneixem de l’anterior llibre. La família Wallace (Luther i Betty) viuen en un remolc vell amb els seus fills Joe Rae i Richie. Son el que avui dia es coneixen com a discapacitats funcionals i reben l’ajuda constant dels Serveis Socials. Walter Kephart, avi de 75 anys i cabells blancs viu amb un net d’11 anys, DJ Kephart. Mary Wells que viu amb les seves filles Dena i Emma que acostumen a jugar amb el DJ.

En un moment determinat un client d’un supermercat exclama: “Quines penques! Mengen més bé que tu i jo, i això que van amb cupons!”. Són alguns dels comentaris típics que podem escoltar arreu sobre els que mengen dels cupons dels serveis socials.

Kent Haruf té la capacitat de transmetre les emocions dels personatges d’una manera senzilla i tendre.  Sembla que no passa res;  els personatges desfilen davant dels nostres ulls mentre anem passant els fulls. Però quan menys ho esperes i de manera molt natural, segurament com a la mateixa vida, sorgeixen els conflictes i els neguits, una mort, uns nens maltractats, una malaltia, Ens transmet les diferents reaccions davant d’aquests fets que trasbalsen les seves vides.



Després de la mort de Harold McPheron el seu germà Raymond es pregunta “ com li devia anar al seu germà, en aquell lloc remot que per a ell encara no existia. Hi devia haver alguna mena de bestiar, allà, i alguna feina que el seu germà pogués fer en l’aire clar d’un cel lluminós i sense núvols enmig d’aquell bestiar. Sabia que el seu germà no es conformaria amb cap altra cosa, si no era allò...”

La vida a Holt segueix amb la seva quotidianitat i monotonia: petits fets i petits canvis, res d’especial, tot el que pot passar en un poble al mig de les planures nord-americanes, res de nou, però res de menys. Simplement el que podríem qualificar d’una vida normal.

Un llibre senzill, per una història senzilla, però molt agradable de llegir. Vides que s’entrecreuen en alguns moments. Holt, com tot poble no massa gran, forma una petita comunitat en la que tothom més o menys es coneix i s’interrelaciona.

 

KENT HARUF

Capvespre

Periscopi, 2018, 386 pàgines

Traducció de Marta Pera Cucurell