diumenge, 12 de desembre del 2021

Ha passat un any...

Com que les dades estadístiques són interpretables avui fa un any vaig decidir crear-me unes taules amb els indicadors sobre la Covid-19, i fer un seguiment personal de les mateixes, ja que no em refiava de tot el que explicaven i encara segueixen explicant els mitjans de comunicació i tota mena d’experts. Així jo podia fer les meves pròpies interpretacions i també prendre les meves pròpies decisions.

Fa un any encara no havien arribat les vacunes i estàvem en l’inici de la tercera onada amb moltes restriccions: toc de queda, mascaretes a tot arreu, oci nocturn tancat, horaris de bars i restaurants, estadis de futbol buits, nombre màxim de persones a les reunions, confinament, crec recordar que comarcal, ...

Les dades començaven a pujar:

 

Incidència acumulada

14 dies

Taxa

De contagi

Defuncions

7 dies

Risc de rebrot

Hospital

UCI

 

12/12/20

196

0.92

247

166

1388

333

 

Ha passat un any i hi ha més del 76 % de vacunats, demà comencen a vacunar als infants de 5 a 12 anys, ja hi ha molta gent amb la tercera dosi, pràcticament no hi ha restriccions: han desaparegut els confinaments i el toc de queda, l’oci nocturn està obert i els bars i restaurants no pateixen restriccions, mascaretes només a interiors... La sensació és que ja pràcticament podem fer el que volem, encara que no és del tot cert. Fa un parell de setmanes es va començar a demanar el passaport Covid per entrar a bars, restaurants, gimnasos i residències. 

Les dades actuals no estan massa lluny de les que teníem fa un any, i fins i tot, algunes estan molt pitjor.

 

Incidència acumulada

14 dies

Taxa

De contagi

Defuncions

7 dies

Risc de rebrot

Hospital

UCI

 

12/12/21

403

1.22

42

478

1013

237

 

Fa un mes que els indicadors pugen dia rere dia i setmana rere setmana. Estem en la sisena onada. Com que partíem d’una situació molt millor la pujada ha estat molt més lenta. Però la incidència acumulada i el risc de rebrot son el doble que fa un any, la taxa de contagi està molt per sobre de l’1 des de fa més d’un mes. El nombre d’hospitalitzacions i de malalts ingressats a la UCI està una mica per sota del de fa un any, però tampoc hi ha tanta diferència. I està clar que amb les festes que tenim a tocar anirem a pitjor.

La única dada que ha millorat és el nombre de defuncions. Aquí podríem pensar que Darwin tenia raó, i els més febles de l’espècie ja vam morir, i els que quedem som més resistents a la malaltia.

La conclusió és que amb un any tampoc hem millorat tant, i el que hem de fer és pensar que ens toca conviure amb aquest virus i amb la malaltia que genera, tan si ens agrada com si no. Tenim com a individus i com a societat més eines per combatre aquest virus: vacunes, alguns medicaments, ... i alguns elements d’autoprotecció com la mascareta, la distància física, i evitar situacions que podem considerar de risc. Potser ja estem en un moment en que els governs i les autoritats sanitàries el que haurien de fer és deixar d’imposar restriccions i dedicar el temps simplement a millorar la comunicació a la població i treballar també per tenir un millor sistema de rastreig que no sembla que hagi millorat massa i del que expliquen ben poca cosa. En dues setmanes hem passat de poc més del 5% de positivitat de les proves a superar el 9 %. Aquest índex ha entrat els darrers dies en una progressió espectacular.

La humanitat al llarg de la seva història ha patit diferents pandèmies i ha sobreviscut. També sobreviurem a aquesta. El que potser no sobreviurem és a aquesta inoculació de la por que els governs estan utilitzant a la seva conveniència i que acceptem sense reacció.

Aviat portarem dos anys de pandèmia i de ben segur, que el xoc inicial que va suposar i tot el que ha passat en aquest temps ha canviat la forma de relacionar-nos. L’ésser humà sap adaptar-se a totes les circumstàncies que li toquen viure i aquesta no és una excepció. I els diferents poders també saben aprofitar totes les oportunitats en benefici seu, i aquesta tampoc és ni serà una excepció: no ens deixem entabanar per alguns encantadors de serps que n'hi ha molts.

 

3 comentaris:

Dioni Tulipán ha dit...

Doncs sí Ricard,

Jo tinc el mateix "tic", i també vaig apuntant -dia darrera dia- les dades de la Covid.
Tot i no tenir cap por de la malaltia, no puc deixar de fer-ho, encara que no sé ben bé perquè.
I ja has vist, durant tot el mes de octubre el % de positivitat era per sota d'un 2%... és a dir, clarament controlable. Tot i així no ha servit de res i d'aquí dos dies (probablement demà) estarem ja amb 2 dígits. Cosa que tampoc no diu tot, doncs a Holanda porta més d'un més per sobre del 22%.

Estic totalment d'acord de que toqui conviure amb aquest virus... com amb tots els demés virus (ara sembla que només hi ha un). La Salut no és només la absència de malalties!!
Però estic ara molt més preocupat que fa un any... si fa un any érem tots en contra del virus (amb un bel·licisme exagerat), ara sembla que tot el mal ve dels NO-vacunats.

Ja pot haver-hi un dinar amb 173 Sanitaris, tots amb 2 o 3 vacunes, i haver més de 80 contagiats... però la culpa segons la premsa és del tot dels no vacunats.
És tan difícil veure que la vacuna no serveix per ajudar a l'altre, sinó que és per protegir (encara que minvant) a un mateix?
I que no existeix un grup de "no-vacunats". Pot haver-hi gent (molta) que ja ha passat la malaltia (sabent-ho o no), que segons la majoria dels estudis científics tenen més protecció que els que es van vacunar fa temps (tot i que la premsa només demostra els pocs estudis contraris).

A més a més, sempre pensant en el jo, jo, jo... doncs que es morin a Àfrica... cap problema! Millor la quarta dosi OBLIGATORIA aquí, que no la primera allà, és lo que deuen de pensar els tan "solidaris".

Jo sincerament estic cada cop més decebut de la gent, tant familiars, amics, companys.
Molt pitjor que l'any passat, i no sembla que vagi a millorar...


Ricard Masferrer ha dit...

Jo també vaig començar amb el recull diari de les dades, però ara jo només ho faig setmanal. Com a tu em molesta molt aquest pensament únic en el que ens volen instal·lar a tots, però també em molesten molt algunes actituds i afirmacions dels negacionistes que arriben fins a negar l'existència del virus i ha parlar de que amb la vacuna ens injecten un microxip i altres bestieses per l'estil.
El tema de l'Àfrica és sagnant. Aquest mateix matí he escoltat que els hi caduquen les poques vacunes que tenen per manca d'infraestructures per conservar-les i per posar-les. En quin món vivim!

Dioni Tulipán ha dit...

Es cert que molesten les actituds i afirmacions dels negacionistes... però per a mi és anecdòtic.. crec que ben poques persones creuen això del microxip i que no existeix el virus. Pot ser el mateix grup que pensa que la terra és plana.
Però ja els hi interessa als mitjans de comunicació fer pensar que tots els que no han posat la vacuna Covid (pel motiu que sigui) que siguin "negacionistes", que siguin "antivacunes".

Es la mateixa fal·làcia com dir que tots els que volen la independència a Catalunya, que siguin terroristes...
Justament molts catalans haurien de saber com funciona la Premsa dels que no estan d'acord amb les seves idees (per molt legítimes que siguin!), i què fàcil és utilitzar noms despectius com "golpistas, separatistas"... Ara fan lo mateix!

Sí, és molt trist això de enviar vacunes mig caducades al tercer món...