divendres, 10 de juny de 2016

Ara que estem junts

Ara que estem junts, encara,
i que et puc sentir l'olor
i el somriure de la pell
protegint-me de la por,

ara que estem junts, encara,
que ens escalfa el mateix foc,
ens resguarda igual teulada
i compartim aquest lloc,

et prego que no m'oblidis
l'expressió de la cara,
que visquis amb un somriure
la vida que mai no para ...

I abraça'm fort, abraça'm fort,
ara que estem junts, encara.

Relat de lectura fàcil i agradable que s'endinsa en tot el que va suposar per moltes famílies d'aquest país la guerra civil, la derrota, l'exili, i els interminables anys sota el franquisme. La major part de la història narra l'exili i la difícil vida a la platja d'Argelers, quelcom que no podem oblidar, malgrat que hi ha qui malda perquè sigui així.
M'ha semblat una bona lectura per alumnes de Secundària, però no només.

La platja d'Argelers a l'hivern
Sempre he pensat que aquells moments havien de ser molt durs: abandonar el teu país vençut, no saber que passaria, un futur incert, ser rebut de males maneres, .... El mateix guió que es repeteix amb tots els refugiats. I per acabar-ho d'adobar vam tenir que patir una postguerra inacabable, que en certa manera encara no ha acabat: després de 40 anys de la mort del dictador no s'han reconegut els seus crims, hem d'aguantar els monuments als seus caiguts, una vall dedicada a la "seva memòria", i els seus hereus passejant-se tranquils per carrers i places mostrant els símbols feixistes amb total impunitat. mentre que no es rehabilita del tot la memòria dels abandonats a les cunetes. Realment estic molt fart d'aquest Estat.
"Sense història som com un arbre sense arrels. Sense memòria, només som sorra fràgil de la platja"

Altres opinions a la xarxa:

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Mientras la historia sea veraz no hay ningún problema. El problema es partir de mentiras para crear una "nueva verdad", la verdad que les gustaría a algunos y que os hacen creer en las escuelas desde pequeños sin que os molestéis en contrastar nada. Ahora ya puedes eliminar este comentario porque cerrais los ojos a loque no quereis ver.

Ricard Masferrer ha dit...

Primer de tot el llibre és una obra de ficció, per tant, no aspira a ser veritat o no. En segon lloc, jo vaig ser educat en l'escola franquista per tant com pots suposar no és aquesta la història que em van ensenyar. Ben al contrari tenia una assignatura clarament d'adoctrinament del règim amb el nom de "Formación del Espíritu Nacional". En tercer lloc, el marxar a l'exili després d'una derrota mai potser del gust de ningú. I finalment no acostumo a esborrar comentaris mentre que aquests no siguin ofensius. Malgrat que no estic d'acord amb la teva opinió el teu no ho és.