dimecres, 3 de gener del 2018

Societat de vividors, auxiliars i superinsomnes


No sóc un lector de ciència ficció, però tampoc defujo completament la seva lectura. No recordo d’on vaig treure la referència d’aquest llibre i de la seva autora. Feia temps el tenia anotat en la llista gairebé infinita de llibres per llegir. Vaig aconseguir el llibre en la prestatgeria d’intercanvi de la biblioteca.
L’acció transcorre a Estats Units l’estiu i tardor del 2114 i a l’estiu del 2115. És el segon d’una sèrie de tres llibres. La societat està formada pels vividors, els auxiliars i els superinsomnes. Aquests són una minoria selecta que disposen de molt més coneixement i poder gràcies a la seva poca necessitat de dormir que els permet un major grau de desenvolupament. Els vividors són l’estament més baix d’aquesta societat. No fan res en tot el dia, com diu el seu nom viuen. Els auxiliars que han estat modificats genèticament són votats pels vividors i la seva obligació és cuidar-se d’aquests.

Gràcies als avenços de la genètica i de la nanotecnologia tots poden viure molt millor i molts més anys que nosaltres.

Dos vividors i un auxiliar s’alternen en la narració de la història. L’Agència pel Control de les Normes Genètiques (ACNG) controla que no es faci un mal ús tant dels avenços en genètica com en tecnologia. Un grup de vividors es rebel·la contra la situació mentre que els superinsomnes presenten un netejador cel·lular que permetrà solucionar totes les malalties de l’ésser humà. L’ACNG s’oposa a la seva utilització. A partir d’aquí es generen tot de conflictes entre vividors, auxiliars i superinsomnes.

No estábamos de acuerdo en defenderos de los de vuestra propia especie. Coincidimos en que sería mejor dejar que encontrarais vuestro propio camino. Si lo hacemos todo, vosotros simplemente ... lo tomaréis a mal”. A tots ens correspon cercar el nostre camí i ningú ho pot fer per nosaltres, encara que moltes vegades ja ens agrada que ens ho facin tot i prenguin les decisions per nosaltres.

Molt futurista, però massa americà i massa barres i estrelles: “El Presidente se ocupará de que las leyes sean fielmente cumplidas, i de ello encargará a todos los funcionarios de Estados Unidos”. Em recorda un eslògan recent: Make America Great Again.

En definitiva, totalment prescindible, de ben segur que no reincidiré.