divendres, 2 de desembre del 2022

El procés inacabat

 

El llibre engega amb una escena del 20/09/2012 amb la plaça de Sant Jaume plena convocats per l’ANC per rebre al president Mas a la seva tornada de Madrid amb el no al pacte fiscal com a resposta. Aquí segurament s’inicia tot el procés que ens conduirà fins l’1-O del 17. Jo hi era aquell dia a la plaça recolzant a un president Mas a qui no havia votat mai, però que va saber llegir perfectament que reclamava el carrer en aquell moment. Des d’aleshores vaig eixir infinitat de vegades al carrer per reclamar el que crec que és just.

Encara poques estelades.


Procés és la paraula que s’ha utilitzat per designar l’augment d’independentistes a partir de la sentència de l’Estatut fins a la proclamació de la república catalana el 27 d’octubre del 2017. Encara que després d’aquesta data, d’alguna forma continua podríem concloure que a l’octubre del 17 es clou una etapa, i a partir de l’aplicació del 155 en comença una de ben diferent.

El 2015, Jordi Amat publica aquest llibre amb el títol de “El llarg procés”. És un títol equívoc ja que el seu contingut poc té a veure amb el procés viscut des del 2010 fins ara. Potser el subtítol “Cultura i política a la Catalunya contemporània (1937-2014)”, és una mica més clarificador, però tampoc del tot, ja que el llibre comença en el 1937 i acaba al voltant del 2000 amb Aznar a Espanya i Maragall a la Generalitat.

No deixa de ser una mena de batibull d’articles de l’autor escrits en diferents moments i publicats en diferents mitjans de comunicació, congressos i simpòsiums ara relligats en format de llibre. Malgrat tot això, la seva lectura m’ha estat útil per a reflexionar.

 

Fa anys, “Serrahima considerava que les forces antigues eren inoperants per encarar els desafiaments del nou temps”. Aquesta reflexió és totalment aplicable al moment actual. Postula com a possible solució, quelcom que no ha passat: “la formació d’un nou partit polític que fos capaç de donar resposta”. Donat el punt en el que estem podria ser una bona possibilitat, però faltarà veure com evoluciona tot plegat.

Conclòs el procés arranca una nova etapa “calen començar de nou sincronitzar-se amb les coordenades d’un nou període” i per aquesta etapa cal foc nou. Els polítics que van liderar el procés estat amortitzats. Calen noves idees i noves persones per donar un pas més, i avançar. Cal nova gent, gent jove amb empenta i noves idees, que agafin el procés on el vam deixar a l’octubre del 17 i que aprenguin de les lliçons de la tardor del 2019.

Fins el 17 nosaltres marcàvem el pas i l’Estat espanyol anava a remolc reaccionant com podia. Des de l’aplicació del 155 estem a la defensiva, Espanya marca el pas. Cal revertir aquesta situació.

 

Al llarg dels anys de govern Pujol ens havíem acostumat a la identificació entre nació, líder, projecte, partit i Generalitat. Quan desapareix aquesta fusió i ens movem dins d’un marc divers de lideratges, partits i projectes ens trobem orfes d’aquest lideratge únic i com a col·lectiu enyorem i reclamen una unitat inexistent.

 

Encara que no vulguem i no en siguem conscients som fruit de la nostra història personal i col·lectiva. Els meus pares d’orígens humils, a base de treball i esforç van esdevenir petita burgesia amb un petit taller que treballava per la gran burgesia local. Malgrat l’origen, la seva mentalitat la considero burgesa. De sempre es van sentit catalans i en defensaven el seu sentiment de catalanitat i s’emocionaven amb els pocs elements de catalanitat que podien viure en la llarga i fosca nit del franquisme: Montserrat, la Santa Espina, les sardanes, la flama de la llengua catalana, la senyera, l’Abat Escarré, ... Van ser fidels votants de Pujol en qui veien el líder a seguir. Van viure la votació d’Arenys amb il·lusió i la mare va poder viure el 9N, preguntava si el Mas ho feia bé. Però situats al moment actual es lamentarien de la falta d’un lideratge que ens conduís per la travessa del desert en la que ens trobem.

 

El llibre fa un repàs històric d’elements del món del catalanisme i de la seva evolució i discussions i desencontres interns en aquest llarg període històric que va de la guerra civil gairebé fins avui en ple segle XXI. Aquest repàs ajuda a veure i a reflexionar sobre quins són els problemes de llarg abast que fa molts anys arrosseguem, i que fa que topem sempre amb els mateixos obstacles sense acabar de trobar com sortir de l’embús en que sempre ens trobem.

 

A Catalunya hi ha dos conflictes que conviuen i no es resolen, el conflicte identitari Catalunya versus Espanya, i el conflicte social o/i de classes. Posar l’accent en un o l’altre està en la base de què fer: construir la nació catalana o transformar les relacions socials.

Ens trobem en l’etern conflicte entre dretes i esquerres, però amb unes dretes que no són tan de dretes i unes esquerres que tampoc són tan d’esquerres i que s’acaben enfrontant per petites parcel·les de poder partidistes sense afrontar el veritable gran problema que tenim davant: deslliurar-nos de l’Estat Espanyol que ens ofega de forma permanent i de moltes maneres diverses. Aquest seria el punt cabdal i objectiu principal, però moltes vegades en la política quotidiana del dia a dia els diferents partits s’embarquen en debats estèrils que l’únic que fan es despistar-nos del que hauria de ser l’objectiu principal.

 

Com a societat tenim un problema no resolt i que també és una constant des de la dècada dels 60: “trobar una fórmula operativa d’integració a la catalanitat d’un contingent immigratori de dimensions enormes

Aquest és un punt clau i que no hem resolt encara. La societat catalana ha viscut un permanent allau de recepció d’immigrants i no ha trobat una manera eficaç d’integrar-los en la catalanitat. L’objectiu hauria de ser com aconseguir que es sentin i es vulguin sentir catalans, sobretot si a més tenim en compte que acaben vivint en zones on gairebé només hi ha immigrants i que gairebé només es relacionen entre ells. Tenim una bossa de ciutadans que viuen a Catalunya però que no són, ni volen ser catalans. Si això no ho resolem no avançarem.

 

A partir de l’11 de setembre de 2012 es visibilitza el desplaçament del catalanisme cap a posicions independentistes i des d’aquell moment “l’hegemonia del sobiranisme dins del catalanisme mediàtic ha esdevingut prou unànime.” Però a partir de l’octubre del 17 comencen a aflorar les esquerdes, i l’independentisme ha deixat de ser monolític. Les fissures, i les divergències en lloc de disminuir es van fent més i més grans, i les posicions a vegades no del tot clares es van radicalitzant. Fa molt de temps que no s’ha deixat d’atiar el foc de les diferències. Poques vegades han sorgit iniciatives i personatges que volguessin llimar aquestes diferències. Tot es resumeix a “o ets dels meus o no”. “El diàleg entre divergents no s’ha produït”. I si s’ha produït, no ha fructificat.

 

Ara bé ens cal molta més reflexió i autocrítica. “Si la culpa és sempre i només d’Espanya, això ens eximeix de la crítica interna. Aquesta insistència reiterada que els intents de pacte han fracassat per culpa d’Espanya -l’Espanya que ens roba i ens ocupa- carrega tota la responsabilitat en l’altre i evita que ens contemplem a nosaltres mateixos en el mirall de les nostres mancances”. I de ben segur, que hem comés errades greus. Fora bo conèixer-les en profunditat per poder construir de nou i fer passos endavant.

 

El passat no és mai simple” escriu Jordi Amat i ni el present, ni el futur són simples afegiria jo.

 

JORDI AMAT

El llarg procés

Cultura i política a la Catalunya contemporània (1937-2014)

Tusquets editors; 2015; 383 pàgines